La Pegatina, Mítics 2017

Revulsiu: “Aquell o allò que està en condicions de modificar quelcom”. “Que produeix una reacció profunda i ràpida”.

Aquest és l’apropiat títol que ha escollit La Pegatina per batejar el seu cinquè àlbum. El terme defineix amb exactitud el que succeeix quan els catalans pugen sobre l’escenari. La seva música festiva i la seva energia fan que la connexió amb el públic sigui total des del minut zero, posant del revés els recintes per on passen.
Marc Parrot ha estat de nou el seu productor i ha posat a lloc aquests set samurais, mestres del ritme frenètic, per tal que les seves cançons puguin ser escoltades a casa i gaudir-ne al màxim sempre i quan les cadires ens aguantin. Perquè si una cosa queda clara en escoltar les tretze noves composicions del grup és que estan plenes de tornades súper corejables que les convertiran en himnes instantanis, quelcom que els nois de La Pegatina aconsegueixen amb cada disc amb una facilitat envejable. Molts matarien per moure’s entre hits amb la desimboltura amb què ells ho fan.

Però molta atenció, perquè tractant-se de La Pegatina s’ha d’estar preparat per a les sorpreses. Sense anar més lluny, tant bon punt escoltes la cançó que obre el disc, “Heridas de guerra”, et sacseja amb força una afilada guitarra elèctrica. I sabem els seus seguidores que això és totalment nou per al grup i que, sumat a la guitarra de pal, el baix, la bateria, l’acordió, la trompeta i les sempre efectives percussions, afegirà encara més potència als seus directes incendiaris. I, com era d’esperar, encara hi ha més sorpreses, però no s’espantin. Els estils musicals van i vénen de nou, combinant-se amb la seva vitalista rumba urbana, aportant tots els colors imaginables i reivindicant la puresa de l’impur, la riquesa de la fusió de gèneres.

De nou, La Pegatina convida molts artistes a col·laborar amb ells per demostrar que, tal com deia Machado, “se hace camino al andar”, però sobretot es fan amics. Amics que és un gust convidar a aquesta gran festa musical en què es converteix cada un dels discos del grup. En aquesta ocasió hi trobarem els agitadors bosnians Dubioza Kolektiv, el bohemi sevillà Capitán Cobarde, els revolucionaris madrilenys Ska-P, els punk-folk mongols Hanggai, la cantant i rapera canària Ms Maiko (les veus femenines que sempre li senten tan bé a La Pegatina!), l’Mc madrileny Rayden, els argentins alternatius Onda Vaga, la boja orquestra japonesa Turtle Island i els sorprenents i surrealistes Oques Grasses. Ja veuen, n’hi ha per triar.

I no hem d’oblidar els contagiosos textos de les cançons, en català, castellà o francès. Lletres que inciten a la diversió com “No som d’aquí”, que ens indueixen a la reflexió personal com “La sombra”, “Apagafuegos” o “Bananeres” (amb referències a Haruki Murakami), o que donen més canya que mai i de manera explícita a “Una mirada” o a aquest homenatge pòstum a la revolució que dóna nom al disc, “El revulsiu”.
Com diu en Marc Parrot, “és el seu disc més compacte, sense deixar de ser divers estilísticament, perquè per damunt de tot està la seva personalitat. A més, respiren una autenticitat que es percep en tot el que fan i en la manera de fer-ho”. I és que, en aquests dotze anys, els catalans no han perdut ni una mica de la seva frescor, ni han canviat les seves idees, ni la seva interpretació desenfadada, ni tan sols aquesta proximitat que els ha caracteritzat durant tota la seva trajectòria.

Amb aquest disc projectaran la seva música més enllà, si es pot. Si ja han fet ballar al seu ritme al públic europeu i de països tan llunyans com Canadà, Xina, Japó, Equador, Uruguai, Argentina o Xile, que es prepari la resta del món, perquè La Pegatina arribarà i posarà tot del revés.
I quin és el seu secret? La autèntica cultura de l’esforç. La Pegatina torna amb les piles carregades i l’energia llesta per menjar-se tots els escenaris. Gaudim amb ells.

Miguel Amorós.